یک مسئله بسیار مهم که می خواهیم در کلینیک سکستراپی دکتر نجات به آن بپردازیم درباره خانم های بارداری است که بعد از زایمان خود دچار افسردگی پس از زایمان می شوند. با ما همراه شوید تا درباره نشانه افسردگی پس از زایمان و علت آن بیشتر بدانید.
افسردگی پس از زایمان چیست؟
شاید بسیاری از شما این موضوع را ندانید که چیزی نزدیک به 80 درصد خانم ها دچار افسردگی پس از ایمان می شوند.
مادران بسیاری به ما مراجعه کرده اند و درباره این مشکل خود صحبت کرده و نسبت به این موضوع بسیار احساس شرم داشته اند. آنها فکر می کنند که مادر خوبی برای نوزاد خود نیستند و در این باره احساس گناه می کنند.
باید بگوییم که این مشکل در برخی از خانم ها پس از مدتی از بین خواهد رفت اما در برخی دیگر ممکن است زمان بیشتری به طول انجامد.
ناگفته نماند که این نوع از افسردگی که بعد از زایمان برای خانم ها به وجود می آید می تواند تاثیرات خفیف و یا حتی تاثیرات شدیدی را روی رابطه مادر و فرزند بگذارد
آن دسته از کودکان که سن آن ها بالای یک سال می باشد و مادران آن ها دچار افسردگی پس از زایمان شده اند نسبت به سایر کودکان هم سن خود مشکلات رفتاری و شناختی بیشتری نشان خواهند داد.
به همین خاطر است که باید نشانه افسردگی پس از زایمان را جدی بگیرید و در صورت مشاهده حتی کوچکترین علامت از افسردگی بعد از زایمان حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.
نشانه های افسردگی پس از زایمان
- گریه کردن
- بی خوابی
- خلق و خوی افسرده
- خستگی
- اضطراب
- تمرکز ضعیف
با مشاهده هریک از این نشانه ها بعد از زایمان حتما به پزشک مراجعه کنید تا از پیشرفت افسردگی خود بتوانید جلوگیری کنید.
علت بروز افسردگی پس از زایمان
مطالعات و تحقیقاتی که در این زمینه انجام گرفته است نشان داده اند که علت بروز این نوع از افسردگی ها در خانم ها دربرگیرنده نوسانات هورمونی، آسیب پذیری بیولوژیکی و استرس دهنده های روانی می باشد اما باز هم به قاطعیت به علت مشخص و صد در صدی پی نبرده اند که بتوان با قاطعیت گفت علت اصلی افسردگی پس از زایمان می باشد.
این دسته از افسردگی که اغلب خانم ها به آن دچار می شوند باعث می شود که افراد مشکلات بسیار زیادی را تجربه کنند.
هنگامی که شما به عنوان یک مادر از نقش خود رضایت نداشته باشید بدون شک نمی توانید حس خوبی هم نسبت به نوزاد خود داشته باشید.
همین مسئله در ظاهر کوچک باعث خواهد شد شما از جمع جدا شده و احساس گناه، بی فایده بودن و ناامیدی داشته باشید که تمام این حس ها نشانه هایی از افسردگی می باشند.
با توجه به اینکه افسردگی پس از دوران زایمان یک طیف بسیار گسترده و وسیعی دارد افراد با تجربه در این زمینه توصیه می کنند اگر شما جزء آن دسته از خانم هایی هستید که فاکتورهای افسردگی در شما بالا می باشد حتما در صورت مشاهده کوچکترین نشانه از هر نوع افسردگی حتما آن ها را مورد بررسی قرار دهید
تاثیر افسردگی پس از زایمان روی نوزاد
قبل تر هم عنوان کرده بودیم افسردگی پس از زایمان می تواند روی نوزاد شما هم تاثیرات خفیف و گاها شدیدی را از خود برجای بگذارد.
زمانیکه شما به عنوان یک مادر دچار افسردگی می شوید شک نداشته باشید که نسبت به نیازهای کودک خود پاسخگویی کمتری از خود نشان خواهید داد و در برابر رفتار و نیازهای فرزندتان ممکن است واکنش های منفی از خود نشان دهید و زمانی که تعامل مادر و نوزاد به این روش دچار اختلال شود، عملکرد شناختی، توسعه احساسی و رفتاری کودک نیز تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.
از دیگر تاثیراتی که افسردگی پس از زایمان می تواند روی نوزاد شما بگذارد نحوه شیر دادن شما به او می باشد که هر دو نفر را با مشکل روبرو خواهد کرد و این مسئله روی تغذیه نوزاد شما تاثیر خواهد گذاشت.
هر چه این افسردگی ادامه دار تر باشد تاثیرات مخرب تری روی فرزند خواهد گذاشت. افسردگی مزمن در مادران باعث می شود کودک در معرض مشکلات رفتاری و روانی همچون اضطراب، اختلالات عاطفی قرار بگیرد.
درمان افسردگی پس از زایمان
از جمله روش هایی که برای درمان افسردگی پس از زایمان می توان به آن ها اشاره داشت و از جمله روش های درمانی هستند که آزمایش خود را به خوبی پس داده اند و می توانند برای شما و فرزند شما زندگی پر از شادی و نشاطی را فراهم آورد استفاده مواد غذایی که دارای ویتامین B، روغن ماهی، زردچوبه، ورزش های همچون یوگا و استفاده از برخی از داروهای مربوط به افسردگی می باشند.
از دیگر راه های درمان افسردگی پس از زایمان روان درمانی می باشد که به صورت درمان های شناختی و رفتاری کوتاه مدت انجام می شود.
این موضوع را همیشه در نظر داشته باشید که خانم هایی که پس از زایمان دچار افسردگی می شوند نیاز به حمایت اجتماعی دارند که متاسفانه اغلب آن ها از این حمایت محروم بوده و یا اصلا آن را دریافت نمی کنند.
نبود حمایت در رابطه زنان با خانواده، دوستان و آشنایان رخ می دهد اما در رابطه او با همسرش پر رنگ تر می شود.
با کمک، گذراندن یک دوره کامل روان درمانی شما می توانید با مشکلات افسردگی خود به درستی برخورد کرده و آن ها را برطرف نمایند. اکثریت خانم ها این روش درمانی را به استفاده از داروهای ضد افسردگی ترجیح می دهند.
در نهایت اینکه
چند نکته مهم را لازم دانستیم که در انتهای این مقاله برای شما دوستان خاطر نشان کنیم.
اولین نکته این است که افسردگی پس از زایمان نزدیک به 15 درصد خانم ها را تحت تاثیر قرار می دهد و معمولا پس از گذشت 4 هفته می تواند روی نوزاد نیز بروز کند.
افسردگی پس از زایمان بیشتر آن دسته از خانم هایی را در معرض ابتلا قرار می دهد که سابقه افسردگی داشته اند.
[faq title=”سوالات مربوط به افسردگی پس از زایمان” open1st=”1″ openAll=”0″][faq_item title=”آیا زایمان می تواند باعث بیماری روانی شود؟” number=”1″]اختلالات سلامت روان مانند افسردگی، اضطراب یا اختلال وسواس فکری-اجباری ممکن است در طول یا بعد از بارداری ظاهر شوند. علاوه بر این، اختلال استرس پس از سانحه مرتبط با تولد یا یک وضعیت شدید اما نادر به نام روان پریشی پس از زایمان می تواند پس از زایمان اتفاق بیفتد.
[/faq_item][faq_item title=”هورمون های بعد از زایمان چقدر دوام می آورند؟” number=”2″] شش ماه پس از زایمان تخمین خوبی برای زمان بازگشت هورمون های شما به حالت عادی است.[/faq_item][faq_item title=”روان پریشی پس از زایمان چقدر طول می کشد؟” number=”3″]شدیدترین علائم 2 تا 12 هفته طول می کشد و بهبودی کامل از این بیماری می تواند 6 تا 12 ماه یا بیشتر طول بکشد. اما با درمان و حمایت مناسب، اکثر افراد مبتلا به روان پریشی پس از زایمان به طور کامل بهبود می یابند.[/faq_item][/faq]